woensdag 20 december 2017

Koffiepaupers..

Zijn ze u weleens opgevallen; koffiedrinkende randdebielen bij de Jumbo, Albert Heijn of God mag weten waar? Mij wel. Ik vind ze fascinerend. Boodschappen doen is kudt he, hou dat even in uw achterhoofd. Een supermarkt is geen pretpark, Landal of hoerenkast. Naar een supermarkt ga je omdat je niet snapt hoe die zooi online te bestellen is. Een supermarkt is een beetje als niet kunnen stoppen met krabben om zo, voor heel even, de directe gevolgen van je geslachtsziekte weg te nemen. Supermarkten zijn hel en verdoemenis. Waarom in godshemelsnaam ga je daar koffie staan drinken? Dan mankeert je toch wat?

Sowieso man, daar sta je met je gepenkop bij zo’n geïmproviseerde koffiehoek. Lullig afgetimmerd met Praxis-steigerhout. En van die borden erboven met domme kreten als ‘Proef’ en ‘Voel’ of ‘Thuis.’ Bouwers en ontwerpers van gratis-koffiecorners zijn nog te lam om hele volzinnen te bedenken en beperken zich tot dat soort domme kreten. Zij zijn overigens niet de enige he. Ik kom weleens bij mensen thuis en daar staan dan die Action-bordjes met dat soort domme teksten. Maar die zijn dan altijd in het Engels. ‘Love, enjoy’ en ‘Home’ en zo. Over jeuk gesproken. Maar goed, dat is dan nog in huiselijke kring. En thuis doe je maar wat je wil. Maar tjezus zeg, in een supermarkt?

En kijk maar eens goed naar die halfjes he? Vaak zitten ze dan op een lullig bankje aan hun bakkie te nippen of ze lopen quasi-intellectueel rond te kijken. En vaak hebben ze een wat zelfvoldane, bijna arrogante blik op het gelaat . Zo van ‘Kijk eens. Ik drink gratis koffie van de supermarkt, in deze sfeervolle coffee-corner. Want ik ben zo lekker vrij, zo lekker anders. Ik kan zo genieten van de kleine gratis dingen in het leven.’ En ze lijken ook allemaal op elkaar he? Het is gewoon een bepaalde tak van de mensheid, die ergens een afslag te vroeg heeft genomen op de lange weg van de evolutie, die zich hiermee bezighoudt.


Het is sneu. Het is treurig. Als je echt het idee hebt dat je gezellig gratis koffie moet gaan zitten drinken bij de Jumbo, dan zou je in bescherming moeten worden genomen. En als de supermarkt-maffia dat niet doet ligt daar voor ons een taak. Wij moeten ze laten zien dat er meer is in het leven. Daarom bij deze de oproep met deze mensen in gesprek te gaan. Sla ze die kartonnen bekertjes uit hun klauwen. Of pak ze af en ledig ze in hun gezicht. Het liefst enkele seconden na het inschenken. Schop ze de winkels uit. Doe iets. ‘Wijs, beschimp’ en ‘Verneder.’ Maar sta dit niet toe.