woensdag 10 april 2013

Als God het Wil..


Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over ‘de zorg’ in Nederland. Hoe werkt dat nou, in bijvoorbeeld een ziekenhuis? Sinds een paar dagen sta ik hier met mijn neus bovenop dus ik kan alvast wat vragen wegnemen. In feite is het namelijk helemaal niet zo heel erg ingewikkeld. Kijk, je hebt een chirurg. En die opereert mensen. Daarna steekt hij zijn middelvinger op en gaat weer zijn eigen weg. Heel soms gaat hij nog even bij de patiënt langs. Als die zegt dat het best wel kudt gaat dan moet hij een beetje lachen. Legt hij uit dat hij in feite een soort god is. En god maakt nu eenmaal geen fouten. Als domme patiënten ook al een mening gaan hebben over hoe het met henzelf gaat, is het einde natuurlijk zoek. Moeten we niet willen met zijn allen. ‘Bek dicht. U zeurt.’  En weer die middelvinger.
Dan heb je daar de verpleegkundige. Die verpleegt. Vaak zelfs heel kundig. Die ziet ook dat het allemaal niet zo lekker gaat. Die overlegt met haar collega. Ja, die snapt ook wel dat het niet zo best  is. Maar wat kun je daarmee? Als je god gaat bellen ben je de lul. Vindt hij niet cool. Gelukkig is daar de arts van de afdeling. Zal vast anders heten, maar ik ben nog niet zo thuis in alle functieomschrijvingen binnen de hiërarchische structuur van een ziekenhuis. Maar hij/zij staat dus weer boven die verpleegkundige. Maar ook die gast denkt al heel snel ‘Ja doeiii, ik ga god echt niet wakker bellen nu’. En dus volgt er een hoop getreuzel. Gedraal. Geen mens durft actie te ondernemen. En u weet, een dag is zo om. Behalve natuurlijk als je als patiënt denkt dood te gaan. Dan lijkt het juist allemaal net even langer te duren. Maar dat is slechts een gevoelskwestie. Kun je verder niks mee.
En dan moet je gewoon een beetje geluk hebben soms, als patiënt.  Dat je bijvoorbeeld familieleden hebt die wat opvliegend zijn. En zo’n chirurg bij zijn strot grijpen. Hem plagerig op zijn bek slaan om hem zo tot actie te manen. Of zo. Of je hebt zoveel geluk dat die verpleegkundige denkt ‘de tiefus, dit wordt mij ook even te gek’. En dat die dan haar baas weet te overtuigen. En dat na lang aandringen van hem ook god denkt;  ‘Okey, okey, ik kijk nog wel een keertje’. En dan, als Hij het zegt, dan pas mag er actie worden ondernomen. Dan kan het inderdaad zijn dat je als patiënt inmiddels al dik twee weken in een ziekenhuis ligt voor een ingreep waar normaal twee dagen voor staan. Dat had best korter, pijnlozer en goedkoper gekund. Maar alleen dus, als God dat wil.