donderdag 17 december 2015

Geschiedenis voor Niemand..

Er zijn veel redenen te bedenken waarom deze wereld het niet gaat redden. Nou ja, de wereld zelf gelukkig wel, maar wij niet, de mensheid. Het is een kwestie van tijd en dan houdt het op. Zijn we er niet meer. En dan is er zelfs niemand meer die zou kunnen terugdenken aan de tijd dat we er wel waren. Dat laatste is wel cynisch als je daar goed over nadenkt. We vonden onszelf over het algemeen verdomd belangrijk. Maar als de mensheid geschiedenis is, dan is er geen geschiedenis over de mensheid. Althans, er is geen levend wezen op aarde wat zich ooit nog druk om ons zal maken. ‘Nou nou, ho ho, Wakend Oog, moet dat nou weer zo somber?’  Zo somber is dat helemaal niet.

Want er zijn veel redenen waarom deze wereld het niet gaat redden, maar de ergste zijn wij zelf. Niet allemaal hoor, ik ga ons nou niet over één kam scheren. Maar wat loopt er veel raar volk rond. Egoïstisch betweterig tuig. Voor wie het nooit genoeg is. Die altijd lopen te zeiken. Die altijd wel iets weten te vinden anderen teleur te stellen of te raken. Die het eigenbelang voorop stellen. En is het niet dat belang, dan toch wel het ego. Lieden die zich nooit en te nimmer zullen inleven in anderen. Verbaal de botte bijl hanteren. Zichzelf verheffen boven alles en iedereen. Pure domheid en een gevaarlijk soort zwakzinnigheid proberen om te zetten in een uiteindelijk zielige uiting van intelligentie.


Er is veel van dit soort gespuis. Kudtvolk dat overal verstand van denkt te hebben, maar uiteindelijk de wereld met lege handen achterlaat. Kijk naar de politiek. Kijk naar grote bedrijven. Tuig met dikke auto’s en kleine piemels. Het tinnef onder de mensheid. Maar dat voor een belangrijk deel ons reilen en zeilen bepaald. En dat kan niet goed gaan. Sterker, dat gaat niet goed. Heel langzaam gaan we eraan. Ten onder aan ego’s. Ten onder aan hen die nooit genoeg hebben. Ten onder aan onszelf. Want we staan erbij en kijken ernaar. Laten het ons gebeuren. We weten het allemaal, maar staan niet op. Vechten niet. In feite zijn we al gevallen. Bestaan we niet meer. En is de rest geschiedenis. Geschiedenis voor niemand.