zaterdag 5 december 2015

Het Grote Relativeren..


Een kleine overpeinzing. Mag dat even? Ik heb vanavond met mijn twee kleine wereldwonderen het sinterklaasfeest gevierd. En het was vet cool. Want het sinterklaasfeest vieren met kleine mensjes die echt denken dat er een oude meneer is die iedereen voorziet van allerlei leuke cadeaus is prachtig. Ik kan het iedereen aanraden.  Het is goed voor je relativeringsvermogen. Het zijn helemaal niet de Grote Zaken die er toe doen. Laat je niet voor de gek houden. Of nog beter gesteld; hou jezelf niet voor de gek. Het gaat om de kleine dingen. Bijvoorbeeld het sinterklaasfeest vieren met twee mini-mensen voor wie alles nog echt is. Die zijn zoals je zelf graag nog had willen zijn. Naïef en goedgelovig. Zonder dat dit allerlei vervelende consequenties heeft.
Gisteravond al was Sinterklaas in hoogsteigen persoon langs geweest. Met maar liefst drie zwarte Pieten. Ze kwamen een geheime brief brengen. Inclusief rode zegels. Deze brief mocht vandaag niet eerder dan een vastgestelde tijd worden geopend. Anders zou de brief zichzelf vernietigen. Nou, daar wordt niemand blij van natuurlijk. In de brief stonden aanwijzingen waar vandaag de cadeaus verstopt waren. Het was de allerbelangrijkste brief ooit geschreven. Ik weet niet hoever een zesjarig meisje zou gaan een enveloppe met heuse zegels te verdedigen, maar na vandaag schat ik in dat het verdomd ver zou zijn. Een brief van Sinterklaas. Geheim en persoonlijk overhandigd bovendien. Hoe cool is dat?
En dan vandaag. Vanavond. Ha! Het openen van de brief. Nooit eerder werd post zo zorgvuldig geopend. Daarna de zoektocht naar de jute zakken met moois. De opwinding als er een zak gevonden was. Jut van Zes, in strak samenwerkingsverband met  zusje Jul van Drie. Kreten slakend. Blijdschap tonend. Gesleep met zakken en elkaar aanwijzingen gevend. Jut, de natuurlijk leider van Jul, die eigenlijk nog steeds geen idee had, maar dapper haar steentje probeerde bij te dragen. Daarna het uitpakken van de cadeaus. Maar ook het zorg dragen voor de distributie. De regie volledig in kleine handen. De opwinding. Die gezichten vol blije spanning. De blijdschap na het uitpakken van wat moois. Die blikken van tevredenheid. Van puur kindergeluk. Geloof hebben in de mooie dingen die er zijn. Want die zijn er. Altijd. Relativeringsvermogen. Mijn mooiste cadeau van vanavond.