zondag 15 april 2012

Strijd Van Het Heden..


‘Het verleden bestaat niet.’ Sprak Toekomst. En hij nam nog een slok van zijn vodka. Het Heden moest even lachen. Het was niet voor het eerst dat hij meemaakte dat Toekomst lullig ging lopen doen over het Verleden als hij wat te veel had gedronken. Het Verleden reageerde niet, maar stak zijn vinger op naar de man achter de bar, als teken dat zijn glas leeg was en dit euvel zo snel mogelijk verholpen diende te worden. ‘Het verleden is voor hen, die niet het lef hebben met mij de confrontatie aan te gaan. Voor hen die maar blijven hangen daar waar niets meer te halen valt. Die maar doen alsof het Verleden de standaard is voor de dingen die gaan komen.’ Ging de Toekomst vervolgens verder. Daarbij priemde hij druk met zijn wijsvinger in het luchtledige om zijn betoog, zoveel als mogelijk kracht bij te zetten. Het verleden reageerde nog steeds niet, maar met moeite. Althans, dat was de indruk van het Heden. De barman schonk zijn glas vol en dat scheen het Verleden wat rust te geven. Voor even. Want het Heden wist wel een beetje hoe dit af ging lopen.
‘In feite bestaat het verleden dus helemaal niet. Mensen houden zichzelf voortdurend voor de gek. Maken alles mooier dan het in werkelijkheid is geweest. Altijd. En daar klampen zij zich dan aan vast. In de vorm van sterke verhalen, mooie herinneringen en dat soort onzin. Omdat ze maar niet willen inzien dat het Verleden eigenlijk net zo kudt is als het Heden. Laat staan dus de toekomst.’ In één teug ledigde de Toekomst zijn glas, trok een grimas (vodka puur) en wenkte de barman. Het Heden hield zijn hart vast. Dit kon niet goed gaan. Hij was wel wat gewend, maar dit ging veel verder. De Toekomst was duidelijk uit op een confrontatie. Een bikkelharde clash met het Verleden. En hij, het Heden dus, zat daar op een vervelende manier tussenin. Hij begreep beide werelden, maar het leek hem, zoals altijd, beter geen partij te kiezen. Nu was hij het die de aandacht van de barman probeerde te trekken om maar zo snel mogelijk te kunnen verdergaan waar ze aan waren begonnen; Een zuippartij zonder weerga. Een orgie van drank. Een wanhopige poging te vergeten waar zij drieën eigenlijk voor stonden. Het Verleden, het Heden en de Toekomst.
Op het moment dat de Toekomst aanstalten maakte wederom zijn mond open te trekken, ging het mis. Het Verleden pikte het niet langer en ging ineens volledig door het lint. Hij schold en tierde. Het Heden probeerde de boel nog wat te sussen, maar kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. De Toekomst verliet zijn barkruk met een soepelheid die verbazing en respect oogstte. Het verleden oogde in eerste instantie wat strammer, maar liet zich in de confrontatie die volgde zeker niet kennen. Wat restte was een ordinair handgemeen. De Toekomst trok aan het haar van het Verleden, die op zijn beurt een welgericht knietje niet uit de weg ging. Het heden wist zich geen raad en probeerde verbaal de gemoederen wat tot bedaren te brengen. Tevergeefs natuurlijk. De Toekomst deelde uit en incasseerde. Hard en zonder mededogen. En het Verleden deed precies hetzelfde. Het was een confrontatie die boekdelen sprak. Zondermeer.
Uiteindelijk deed geen van twee voor elkaar onder. Het Verleden vocht voor herinneringen. De Toekomst deed dit voor alle hoop die er volgens zijn inzien zou bestaan. Maar ze kwamen er niet uit. Er was geen verliezer. En vooral dus ook geen winnaar. En het Heden had daar maar wat gestaan. Riep zo nu en dan wat en probeerde de gemoederen wat te bedaren. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Aan het Heden gaan we nu eenmaal graag voorbij. We kijken naar vroeger. Naar toen, hoe het was. En dat moet compleet anders of juist helemaal hetzelfde. We grijpen naar die laatste strohalm van voorheen of rekken en strekken ons juist naar dat, wat komen gaat. Wat we gisteren dachten is van grote invloed op de dag van morgen. Of we dat nou willen of niet. En in die strijd vergeten we vaak het allerbelangrijkste.  Het Heden.
Vandaag is de dag die morgen gister is. En dus de aanvang van de dingen die gaan komen. Niet zelden is het Heden machteloos tegenover het geweld van gister en de verwachtingen voor morgen. Die avond dronken ze nog een biertje na. Alsof er niets aan de hand was. De Toekomst had het hoogste woord. Het Verleden probeerde met grootspraak zijn eigen argumenten kracht bij te zetten. Ze hadden het er maar druk mee. Het Heden zweeg en voelde zich alleen. Onbelangrijk. Het was aan hem, maar geen mens die het zag. Na gister kwam morgen. Geen mens die zich druk maakte om het nu. Nog voor zijn glas leeg was riep hij al de man achter de bar. Om aan de wens te voldoen zichzelf, het vandaag dus, dan maar zo snel mogelijk te vergeten.